В сила от началото на 2024 г.Загреб е зад Прищина за

...
В сила от началото на 2024 г.Загреб е зад Прищина за
Коментари Харесай

ЕС одобри нови визи за Косово

В мощ от началото на 2024 година
Загреб е зад Прищина за Европейски Съюз

Съветът на Европейски Съюз краткотрайно утвърди либерализирането на визовия режим за Косово от 1 януари 2024 година, оповестява уебсайтът на институцията.

Отбелязва се, че новите правила ще разрешат на притежателите на косовски паспорти да влизат в Европейски Съюз без виза за престой от 90 дни в границите на всеки 180-дневен интервал.

Ден по-рано министър председателят на Хърватия Андрей Пленкович съобщи, че Загреб поддържа присъединението на Косово към Европейския съюз и Съвета на Европа.

Той акцентира смисъла на развиването на икономическото съдействие в границите на хърватско-косовски бизнес конгрес в Прищина.

“Премиерът Пленкович означи положителните и другарски връзки сред Хърватия и (самопровъзгласилата се) Косово и поддръжката, която Хърватия дава на Косово на всички конгреси с акцент върху участието в интернационалните организации, изключително в Европейски Съюз и Съвета на Европа ”, се споделя в публично официално съобщение на Загреб.

Пресслужбата на хърватския кабинет добави, че държавният началник приветства молбата на Косово за участие в Европейски Съюз.

Сръбският президент Александър Вучич разгласи готовността на управляващите на страната да обсъдят осъществяването на проекта на Европейския съюз за споразумяване на Косово, в допълнение към признаването на независимостта на отчасти приета република и влизането є в Организация на обединените нации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР